akhf.no
Hjem Innhold Artikler Om akhf Søk

Flyhavari på Messel i Froland 1945

Torleiv Messel      

(Opprinnelig publisert i 1995-årboken til Froland Historielag)

Dette hendte lørdag formiddag 5. mai 1945. Vi så et fly kretse i lav høyde over Messel, Reiersøl og Løddesøl. Plutselig så vi flyet over Messel Dampsag, såvidt over den høye skorsteinen der og ned mot jordene på Messel-sletta.


Bildet av flyet er tatt av Tellef Berg, Froland VerkRullebanen var nok alt for kort til det tyske to-motors flyet (Siebel, SI 204D) som tok bakken ved en liten avsats i en nabogrense. Maskinen gjorde et par hopp framover og kom så borti en telefonpåle og et vedlag ut fra denne ved fylkesvegen like ved der jernbanen har stoppested for Messel.

Pålen ble kutta av med høyre flyving og veden spredt over et stort område. Ved ei evje med liten dalsøkk gikk flyet på nesa i bakken, gjorde kollbøtte og ble liggende opp ned på en liten jordteig

Det var et uhyggelig syn som møtte oss som først kom bort til det havarerte flyet. Av besetningen på fem var en, kanskje to døde. Sjefen en svær kar, dro sine siste åndedrag straks etter vi kom der. En ganske ung gutt som lå under flyet ble hjulpet fram. Han hadde brukket beinet på flere steder, men var ved bevissthet. Denne gutten som førte en samtale med Kåre Skyttermyr på tysk trodde flyet lå i Danmark. Etter det vi hørte døde den fjerde av besetningen i ambulansen på veg til sjukehus, og en antar at den før nevnte unggutten var den eneste som overlevde dette flyhavariet.

Det gikk etter måten lang tid før tyske offiserer og soldater kom for å holde vakt. I mellomtida var det nok ikke fritt for at en og annen fant å kunne bruke noe av den utrolige mengden effekter som lå spredd som følge av flyets harde møte med norsk jord. Da den tyske vakta mandag 7. mai overlot flyet, med alt som da var igjen, til lokalbefolkningen, ble det liv og røre. Aldri før kunne noen minnes å ha sett så mange mennesker på Messel som da det tyske flyet lå der.

Messel, 19. august 1980 Torleiv Messel


 akhf.no

akhf.no