akhf.no
Hjem Innhold Artikler Om akhf Søk

KRIGENS LOKALE HELTER

     

KRIGENS LOKALE HELTER - og noen skjebner fra krigsåra 1940-1945
Helter og skjebner fra krigsårene 1940-1945


Krigens lokale helter av Ole Jørn AlfsenHelter og skjebner fra krigsårene 1940-1945

Hvordan utartet krigsårene seg i østre del av Aust-Agder? I denne boken kan du lese om det viktigste som skjedde i okkupasjonsårene i Risør, Gjerstad, Tvedestrand og Vegårshei.

Boken inneholder også flere artikler om de som kjempet for freden utenfor landets grenser. Fra vår region var det spesielt mange krigsseilere, mne det var også krigsflyvere, fallskjermjegere og vanlige soldater. Flere av disse opplevde blant annen invasjonen i Normandie 6. juni 1944 - en av de største militære operasjoner som er gjennomført.

Flere allierte fly ble skutt ned over Aust-Agder i krigens siste fase, noe som skaket opp hele lokalbefolkningen vinteren og våren 1945. Omstendighetene rundt alle disse tragiske flystyrtene er grundig beskrevet i et eget kapittel.

Det er også på tide med åpenhet om de som valgte feil side under krigen. For første gang navngis alle lokale NS-medlemmer.En av dem er tidligere frontsøster Inger Jeppesen (født 1921) fra Vegårshei. Hun har valgt å fortelle sin helt spesielle historie i denne boken. Jeppesen forteller også om broren Lars Værland - elitesoldaten som frivillig kjempet for den tyske hær på Østfronten.


 akhf.no

akhf.no